7/12/2016, 13:12

Cerrahlara 3 boyutlu hologram desteği


İsrail’de bir firma cerrahlara ameliyatlarda büyük kolaylık sağlayacak bir teknolojiyi hayata geçirdi. Bundan böyle doktorlar tıbbi bir işlem sırasında hastalarının anatomik yapılarını an be an, 3 boyutlu ve havaya yansıtılmış şekilde görebilecek.
 
Şirket ayrıca ameliyatlar sırasında kullanılacak 3 boyutlu bir kalp hologramı üzerindeki klinik çalışmaların da başarıyla tamamlandığını açıkladı:
 
“Sistem hastanın anatomisini çok gerçekçi bir şekilde yansıtıyor. Her şeyi görebiliyor hangi bölgede bulunduğunuzu rahatça anlayabiliyor ve içeride nelerin olup bittiğini eş zamanlı olarak gözlemleyebiliyorsunuz. Sistem sayesinde hastanızın anatomisini daha iyi anlayabilirsiniz.”
 
Sistem, veri analizleri ve yoğun ışık projeksiyonları sayesinde çalışıyor. X ışınları, IMR ve ultrason görüntülerinden elde edilen ölçümler ve boyutlar bir hologram yaratıyor ve ardından özel bir cihaz görüntüyü havaya yansıtıyor.
 
Yetkililere göre bu yeni teknoloji, cerrahların 2 boyutlu kameralarla deneyemediği yeni ameliyat yöntemlerini kullanmalarını mümkün kılıyor:
 
“Sistem çok sezgisel. Çünkü üç boyutlu dünyaya fazlasıyla alışkınız. Kalbi iki kısımlı görmek yerine onu havada görebilecek durumdayız. Ona dokunabilir, kesebilir, cihazla ve etrafındaki doku ile etkileşimini görebiliriz.”
 
Diğer 3 boyutlu çözümlerin aksine bu buluş özel bir gözlük takılmasını da gerektirmiyor. Ayrıca bu teknolojiyi örneğin hamilelik sırasında bir fetüsün nasıl geliştiğini incelemek için kullanmak da mümkün.

X