7/12/2016, 13:33

Uçağın sistemine sızdı, yönünü değiştirdi!

ABD'li bir güvenlik araştırmacısı, bindiği yolcu uçağının elektronik sistemine sızarak havada yön değiştirmesini sağladığını öne sürdü.
ABD'de yolcu uçaklarının siber saldırıya uğrayıp uğrayamayacağı tartışması sürerken, güvenlik araştırmacısı Chris Roberts, bindiği uçağı hafif bir şekilde yönünden saptırmayı başardığını öne sürdü. Yetkililer, Nisan ayında bindiği uçağa siber saldırı denemesi yapacağı yönünde tweet atan Roberts'ı uçaktan indirmişti.
United Airlines, Roberts'ın gözaltına alınmasının ardından uçaklardaki bilgisayar sisteminde güvenlik açığı bulacak kişilere ödül vereceğini açıklamıştı. Roberts, en son açıklamasında bindiği uçağın eğlence sistemine sızdığını ve buradan uçağı çok az da olsa yönünden saptırmayı başardığını iddia etti.
Roberts, uçakların irtifasının değiştirilebileceği gibi rotasından da saptırılabileceğini öne sürdü.
KOKPİT SİSTEMİNE SIZDI
FBI, çıkardığı arama kararında, 'Roberts'ın Vortex yazılımı kullandığını' belirtti. Roberts'ın siber saldırı düzenlediğini itiraf ettiğini belirten FBI, Vortex sayesinde kokpit sistemi üzerinden veri trafiğini denetlemeyi başardığını açıkladı.
FBI'ın açıklaması, Federal Havacılık İdaresi (FAA) raporunu göz ardı ederek uçakların hack'lenmesinin mümkün olmadığını öne süren dijital adli tıp uzmanı Dr. Phil Polstra'nın açıklamalarını çürütmüş gibi görünüyor.
Postra, uçuş kontrol sistemlerinin yolcular ve uçak dışındaki birisinin ele geçirebileceği cihazlara bağlı olmadığını belirtmişti.
Kaynak : Al Jazeera

X