7/12/2016, 13:27

Küçük bir imalathane insan vücudunda bulunan yapay kemikleri sentetik halde üretiyor


Sao Paulo’da bulunan küçük bir imalathane insan vücüdunda bulunan yapay kemikleri sentetik halde üretiyor. Ürünler tıp, dişçilik ve veteriner fakültelerinde verilen derslerde kullanılıyor.
 
Doğal insan veya hayvan kemiklerinin taklitleri poliüretandan üretiliyor. Yapay kemikler tıp fakültesi öğrencilerinin eğitimleri yanında profesyoneller tarafından da kullanılıyor.
 
Fabrika sahibi Paulo Costa e Silva ürünlerinin faydalarını açıkladı: “Yapay kemikler doktorların, işlerini daha hassas ve kontrollü yapmalarına, kendilerini geliştirmelerine ve böylece tıbbi hataların azalmasına yardımcı oluyor.”
 
İmalathanede ürünler el işi kullanılarak üretiliyor. Kemikler bu sayede gerçeğe daha yakın oluyor. Ayrıca maliyetin ucuz olması için kemiklerin üretiminde geri dönüşümlü malzemeler kullanılıyor.
 
Fabrikada yeni form ve malzeme kombinasyonları üretiminde deneyimli 40 işçi çalışıyor.
 
Paulo Costa e Silva kemiklerin farklı formlarda rahatlıkla kullanılabileceğini söyledi: “Ürünlerin tümü belirli bir esnekliğe sahip. Üretilen bir kafatası çeşitli bölgelerinden rahatlıkla kesilebilir, veya bir kalça kemiği eklem kemiğine dönüştürülebilir. Yani bir kemik farklı anatomik yapıları temsil edebilir.”
 
Buna benzer yapay kemik üretim firmaları İsviçre ve Amerika Birleşik Devletleri’nde de bulunuyor. Ancak Birezilya’daki bu imalathane sektörde hızlı bir büyüme ivmesi yakalamış durumda.
 
Euronews

X